Ulei vegetal: care este acesta, care sunt avantajele și cum să îl folosești

Acasă> iStock

Mulți oameni au astăzi ulei vegetal ca un aliat în îngrijirea frumuseții. Există, de asemenea, uleiuri vegetale indicate pentru ingestie, care, atunci când sunt utilizate bine, în mijlocul unei diete echilibrate, pot oferi beneficii pentru sănătate; și, de asemenea, cele care sunt bine utilizate în aromaterapie.

În general, toate uleiurile vegetale au un potențial bun de hidratare a pielii și părului, dar fiecare are propriile sale beneficii specifice. Vedeți mai jos principalele uleiuri vegetale și clarificați-vă îndoielile cu privire la acest subiect.


Index de conținut:

  • Ce este uleiul vegetal
  • Tipuri și beneficii
  • La întrebări răspuns

Ce este uleiul vegetal?


Dr. Camila Moulin (CRM: 761427), dermatolog la Societatea Brazilia de Dermatologie, explică faptul că uleiul vegetal este un fel de „grăsime”? extras din plante, de obicei din sămânța lor.

Există numeroase semințe care servesc la extragerea acestui tip de ulei. Aceste uleiuri sunt formate din trigliceride, care ar fi unirea a trei acizi grași cu o moleculă de glicerol. Cu toate acestea, este necesar să fim foarte conștienți de care uleiuri vegetale sunt destinate utilizării produselor cosmetice naturale și care nu pot și sunt dăunătoare organismului uman ?, spune Camila.

Citește și: 10 beneficii de ulei pequi care te vor surprinde


Diferența dintre uleiul vegetal și uleiul mineral este atunci exact la origine. • Uleiul vegetal este extras din plante; iar uleiul mineral este derivat din uleiul incolor și inodor. Ambele au putere de hidratare, dar fiecare are calități specifice ?, explică dermatologul.

Tipuri de ulei vegetal și beneficiile acestuia

Sara Bragança (CRM-RJ: 646547), doctor postuniversitar în dermatologie și membră a Societății braziliene de medicină estetică, subliniază că mai multe plante (în special semințele lor) pot servi drept materie primă pentru extragerea uleiului vegetal.

Iată câteva exemple de ulei vegetal și beneficiile sale cele mai relevante:


Ulei de rozmarin

Uleiul de rozmarin este foarte apreciat pentru beneficiile pe care le oferă, atât în ​​ceea ce privește consumul său, cât și aplicarea uleiului direct pe piele sau păr. Vezi principalele sale avantaje:

  • Frumusețea părului: Camila comentează că uleiul este excelent pentru îngrijirea părului și este, de asemenea, un aliat pentru a ajuta la combaterea matreții.
  • Aliatul frumuseții pielii: Dermatologul Camila adaugă că acesta este unul dintre cele mai populare uleiuri cu proprietăți precum fitonutrienți, antioxidanți și acizi esențiali. Antioxidanții ajută la combaterea ridurilor, la înfățișare și cusururi, la menținerea nivelului de colagen, la uciderea bacteriilor, ciupercilor și virusurilor pe piele. De asemenea, ajută la tratarea vergeturilor și a celulitei.
  • Îmbunătățirea funcțiilor creierului: Camila comentează că cercetările au arătat și mai recent că uleiul vegetal de rozmarin poate crește potențialul de creștere a nervilor, contribuind la vindecarea țesutului neurologic și îmbunătățirea funcției creierului.
  • Cea mai bună digestie: Când este introdus în dietă, poate ajuta în procesul digestiv, aducând alinare de simptome precum flatulență, dureri de stomac, constipație, balonare.
  • Igiena orală: Datorită proprietăților sale antiseptice, uleiul de rozmarin poate, printre alte beneficii, îmbunătăți sănătatea orală prin prevenirea cariilor dentare.
  • Ameliorarea durerii: Cu proprietăți analgezice, uleiul de rozmarin poate ajuta la tratarea durerilor musculare, crampelor și este utilizat în aromaterapie pentru ameliorarea durerilor de cap.

Acestea sunt doar câteva dintre avantajele uleiului de rozmarin, care este considerat unul dintre cele mai bogate uleiuri esențiale de pe planetă.

Citește și: 30 de sfaturi și rețete ayurvedice pentru păr și piele fără cusur

Ulei de trandafir

Camila comentează că Rosehip Oil provine din semințele plantei sălbatice cu același nume. Oferă beneficii care depășesc hidratarea, cum ar fi:

  • regenerare: Camila explică că uleiul de trandafir este un excelent regenerator și emolient pe piele, bogat în acizi grași, cum ar fi acidul oleic, linoleic și linolenic, precum și vitamina A. Adică ajută la reducerea vergeturilor, keloidelor, cicatricilor și ridurile, precum și liniile încruntate? spune el.
  • Piele mai fermă: Dermatologul Camila adaugă că uleiul este capabil să întărească sinteza de colagen și elastină, întărind și întărind pielea.
  • Nutriție și hidratare: Uleiul hrănește pielea și este ideal pentru utilizare pe pielea uscată sau peeling. ? Utilizarea se face prin aplicarea a câteva picături pe piele, masând întotdeauna apoi în mișcări circulare timp de aproximativ 5 minute, permițând pielii să absoarbă cât mai mult din ulei?

Nu este surprinzător, uleiul de trandafir este utilizat pe scară largă în scopuri cosmetice, fiind chiar indicat în procesele postoperatorii pentru a ajuta la vindecarea pielii.

Ulei de avocado

Uleiul de avocado are avantajele sale evidențiate atunci când este ingerat și atunci când este utilizat direct pe piele sau păr. Faceți cunoștință cu cele principale:

  • Prevenirea bolilor: Camila explică că uleiul de avocado poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, cancerului de prostată și diabetului.
  • Ajutor pentru pierderea în greutate: Uleiul de avocado poate fi aliat în procesul de pierdere în greutate, în special prin furnizarea de sațietate, atunci când este introdus într-o dietă echilibrată. De asemenea, fiind stabil la temperaturi ridicate, poate fi utilizat în diferite rețete sănătoase.
  • Creșterea și frumusețea părului: Pe lângă faptul că este un excelent hidratant pentru păr, Sara comentează că uleiul de avocado oferă strălucire și moale, și ajută la întărirea și creșterea părului, reducând în continuare pierderea părului.
  • Frumusețea pielii: Camila subliniază că uleiul este bogat în vitaminele A și E, potasiu și lecitină. „Înmoaie petele, ajută la prevenirea ridurilor și la îmbătrânirea prematură și ameliorează mâncărimea”, spune el.

Camila adaugă că uleiul de avocado poate fi folosit ca hidratant, masând partea dorită în baie; iar pe scalp, cu picături.

Ulei vegetal de jojoba

Camila comentează că o mare parte din compoziția uleiului de jojoba este ceramidă, un tip de lipide care se găsește în mod natural între solzi de păr. În afară de asta, este, de asemenea, bogat în vitamina A, vitamine B și vitamina E. Deci oferă beneficii precum:

Citește și: 9 moduri de a folosi uleiul de cocos pe păr și de a te bucura de beneficiile acestuia

  • hidratare: Dermatologul Camila explică faptul că uleiul servește la hidratarea atât a părului, cât și a pielii (combaterea pielii uscate).
  • Vindecarea rănilor și inflamațiilor: Camila adaugă că uleiul grăbește procesul de vindecare a rănilor, ajutând la tratarea leziunilor și are acțiuni antioxidante, reducând inflamația.
  • Frumusețea părului: Pe lângă hidratare, uleiul, potrivit lui Camila, este benefic pentru structura părului, tratând scalpul uscat și combătând matreata. De asemenea, ajută la eliminarea frizei într-un mod natural.

Camila subliniază că acest produs nu poate fi ingerat, deoarece conține un compus numit acid erucic care poate provoca reacții adverse, cum ar fi leziuni cardiace. "Este doar pentru aplicare cu picături pe piele și păr, masând timp de cinci minute", spune el.

Ulei de floarea soarelui

Uleiul de floarea soarelui este destul de popular în bucătărie, dar știați că poate fi folosit și în scopuri cosmetice? Principalele sale avantaje sunt:

  • Hidratarea și nutriția pielii: La fel ca majoritatea uleiurilor, subliniază Camila, acesta poate fi folosit pe piele în scopuri de hidratare și nutriție și are un efect vindecător asupra țesuturilor, ajutând procesul de vindecare.
  • Frumusețea pielii: Previne îmbătrânirea prematură, tratează pielea uscată, protejează împotriva radiațiilor solare și acționează ca un „ulei de curățare” prin lupta împotriva acneei, explică dermatologul Camila.
  • Hidratarea și nutriția părului: Uleiul de floarea soarelui poate fi folosit și pentru hidratarea părului și este bogat în nutrienți pentru păr, oferind păr mai disciplinat, strălucitor și sănătos, după cum comentează Sara.

Uleiul de floarea soarelui este foarte bogat în minerale precum cupru, fosfor, zinc și magneziu. Diferența sa cu alții este că este considerat unul dintre cele mai sănătoase uleiuri disponibile ?, subliniază Camila.

Ulei de migdale dulci

Camila comentează că acesta este și un ulei bun pentru îngrijirea pielii și a părului și poate fi folosit pentru masaj. Vezi mai jos principalele sale avantaje:

  • Previne vergeturile: dermatologul Camila comentează că acesta este un ulei utilizat pe scară largă de femei în timpul sarcinii, deoarece ajută la prevenirea vergeturilor; Poate fi folosit și în acest scop de femeile care nu sunt însărcinate.
  • Frumusețea și sănătatea pielii și părului: Reduce inflamația pielii, ajută la hidratarea pielii și a părului. Este bogat în vitaminele A, B1, B2 și B6, precum și vitamina E (ceea ce îl face un puternic antioxidant). Este, de asemenea, un ingredient excelent pentru măștile de păr.

Pe lângă masajul tradițional, comentează Camila, uleiul de migdale dulci poate fi folosit în hidratante sau doar câteva picături pe piele. „De asemenea, vă poate ajuta atunci când îndepărtați machiajul. Pe păr, lasă câteva picături și masează ușor; După 30 de minute, spălați-vă cu șampon și balsam în mod normal ?, recomandă.

Ulei de semințe de struguri

Strugurii care sunt folosiți pentru vinuri, sucuri și alimente sunt, de asemenea, o sursă pentru extragerea acestui ulei vegetal care are numeroase beneficii, inclusiv:

  • Sănătatea și frumusețea pielii: Camila comentează că uleiul din semințe de struguri este excelent pentru hidratare și un excelent antioxidant.Tratează celulita și vergeturile, protejând pielea de degenerare și pierderi celulare. Este, de asemenea, un întineritor natural, care ajută la prevenirea aspectului obosit. și pielea îmbătrânită.
  • Sănătatea și frumusețea părului: Pe lângă asigurarea hidratării, Camila explică că uleiul din semințe de struguri acționează pentru a preveni căderea părului și împiedică firele să devină fragile.
  • Bun pentru masaje: Sara comentează că, deoarece este subțire, uleiul este absorbit rapid în piele, fără a crea unsoare. Tocmai de aceea este o opțiune bună pentru uleiul de masaj.
  • Aliat pentru sănătate: Când este ingerat, în mijlocul unei alimentații sănătoase și echilibrate, uleiul din semințe de struguri ajută la scăderea colesterolului, îmbunătățește sănătatea inimii, este antiinflamator și antiviral.

Dermatologul Camila comentează că pentru a folosi uleiul în organism, trebuie doar să picurați câteva picături și să faceți masaj. „În păr, puteți aplica o linguriță lângă o cremă sau șampon, masând întotdeauna scalpul”, adaugă el.

De fapt, există mai multe uleiuri vegetale care pot fi foarte benefice pentru frumusețe și sănătate. Cu toate acestea, acestea trebuie utilizate întotdeauna cu conștientizare și, de preferință, cu sfatul unui dermatolog (în cazul îngrijirii pielii și a părului) sau a unui nutriționist (în cazul aportului alimentar).

Experții clarifică îndoieli suplimentare cu privire la uleiul vegetal

Rezolvați-vă întrebările despre uleiul vegetal cu întrebările și răspunsurile de mai jos:

Care sunt avantajele uleiurilor vegetale? Camila comentează că, în general, uleiurile vegetale au avantajul de a oferi o hidratare mai mare. • Previn și reduc pierderile de apă prin crearea unei bariere hidrofobe. Ele măresc protecția pielii, permit respirația pielii și asimilează bine lumina soarelui. De asemenea, ajută la pielea crăpată și re-vindecare, normalizând structura țesutului. Sunt biodegradabile, nu poluează și nu dăunează mediului. Unii au proprietăți bactericide, antiseptice și antiinflamatorii ?, adaugă el.

Ce să ia în considerare atunci când alegeți între uleiul vegetal și uleiul mineral? Potrivit expertului, deși ambele au funcția de hidratare, trebuie avut grijă cu efectele adverse ale uleiului mineral aplicat pe piele, cum ar fi blocarea porilor și acneea. - Hidrați de legume, de exemplu, întreaga structură capilară, mai eficient și durabil; Deja mineralul asigură hidratarea părului pentru o perioadă mai scurtă (asta în raport cu tratamentul părului). Cu toate acestea, uleiurile vegetale au o culoare și un miros caracteristic, necesitând o îngrijire mai mare atunci când sunt utilizate. Întrebarea de astăzi de a compara uleiul vegetal cu mineralele este determinată foarte mult de ecosistem. Deoarece mineralul este derivat din petrol, atunci când este folosit, fie pentru proprietățile hidratante, ajunge să fie foarte dăunător pentru mediu ?, comentează dermatologul Camila.

Uleiul vegetal poate răni? Camila explică că unele componente ale uleiurilor trebuie văzute de la o persoană la alta, deoarece pot provoca alergii.

Este posibil să folosiți ulei vegetal la bebeluși? Da.? Masajul cu ulei la copii este destul de relaxant. Decizia de a utiliza uleiul depinde de aspectul pielii copilului. Dacă copilul dumneavoastră are dermatită, cel mai bine este să vă restrângeți la unguent sau hidratant recomandat. Și există unele uleiuri pe care ar trebui să le evităm, cum ar fi „uleiul de muștar”, care pot provoca iritații și „uleiul de arahide neterminat”, deoarece conțin proteine ​​care pot provoca alergii pentru copii. Acum uleiurile vegetale, cum ar fi semințele de struguri pot fi mai potrivite pentru copil, protejând și ajutând pielea. Ghidul este să nu aplici uleiuri pe zonele cele mai sensibile la inflamații, cum ar fi nasul, ombilicul și urechile. Și folosiți întotdeauna uleiul cu mișcări ușoare, cu o temperatură plăcută și clătiți bine în timpul băii pentru a elimina reziduurile ?, sfătuiește dermatologul Camila.

Știți acum că uleiurile vegetale pot fi aliați buni ai sănătății și frumuseții dvs. și au avantajul de a nu dăuna mediului. Bucurați-vă de toate avantajele pe care vi le pot oferi!

Wooow!!! M-am Vopsit cu Henna. Par mai Lung #4 (Septembrie 2021)


  • Păr, piele
  • 1,230